Aktuality:

Vážení tanečníci, srdečně zveme na chystané akce:

Závěrečná taneční zábava

v neděli 21. dubna velký sál KD Šeříková od 17:30

 

Taneční seminář Waltz - Samba

základní technika a prvky

ve středu 8. května malý sál KD Šeříková 9:00 - 13:00

 


Kontakt:

Mgr. Zdeněk Janda
učitel tance
tel: 724 027 197
mail: tanecni@email.cz


Plzeňská škola tance a etikety, Powered by Joomla!
Waltz

(3/4 takt, tempo 31 – 33 t/min)

Waltz je překrásný prostorový tanec plný ladného pohybu a překrásných figur. Vyznačuje se vláčným pohybem, má největší zdvih ze všech standardních tanců, pár je v neustálém kontaktu. Základní figury jsou založené na diagonálním základě a tím vytvářejí plynulý a lehký pohyb po parketu.

Předchůdce dnešního Waltzu se objevuje počátkem 19. století v mnohých oblastech Německa a Rakouska, kde bylo waltzen velmi oblíbené. Vyvinul se z lidových tanců 16. a 17. století. Různé varianty tohoto tance dostávaly jména podle místa zrodu - tak je tomu i s nejpopulárnějším z nich, který pochází z Ländl ob der Enns v horním Rakousku a jejž známe pod zkráceným jménem Ländler, který se původně tančil v těžkých botách a obsahoval poskoky, podupy a tleskání spolu se složitými podtáčkami pod rukou. Pozdější popisy hovoří už o lehčích botách a o podobně klouzavém otáčivém pohybu, jaký má Valčík, ovšem ve volnějším tempu.

Na výsluní se Waltz dostává až po 1. světové válce, kdy se rychle ustálila jeho pevná podoba. V roce 1921 bylo rozhodnuto, že základní krok by měl typově vypadat „krok - krok - přísun“. Když v roce 1922 Victor Silvester vyhrál taneční mistrovství, skládal se Waltz pouze z otáčky vpravo, otáčky vlevo a míjivých změn. Teprve na přelomu let 1926 - 1927, kdy se schéma základního trojkroku změnilo na „krok - stranou - přísun“, mohl se Waltz rozrůst o větší počet možných variací. Ty pak byly standardizovány a mnohé se tančí dodnes.